Etüt Odası Öğrencilerin Buluşma Noktası  

HD film izle Türk Edebiyatı Matematik Türkçe İngilizce Coğrafya
Go Back   Etüt Odası Öğrencilerin Buluşma Noktası > Tarih - İnkılap Tarihi > Tarih - İnkılap Tarihi Yazılı Soruları ve Sonuçları > Tarih - İnkılap Tarihi 10. Sınıf Y.Sor.
**
Etüt Odası Facebook
Betwinner Mostbet Yardım Üye Listesi Yeni Mesajlar

Bakugan Oyunları
Bakugan Oyunları
Geta Oyunları
Geta Oyunları
Altın Avcısı
Altın Avcısı
Zuma
Zuma
Friv
Friv

Cevapla
 
Seçenekler
Alt 21.12.09, 19:08   Yukarı Git #1
PinarDenis
PinarDenis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: 30
Teşekkürler Teşekkürleri: 10
6 mesajına 9 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 7
Rep Puanı : 10
Rep Seviyesi : PinarDenis is on a distinguished road

Smile Tarih 10.Sınıf 1.Dönem 2.Yazılı Soruları


Arkadaşlar bilen varsa söylesin şimdiden teşekkürler

PinarDenis isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Sponsor
Araba Oyunları
Araba Oyunları
Beceri Oyunları
Beceri Oyunları
Kız Oyunları
Kız Oyunları
Macera Oyunları
Macera Oyunları
Alt 22.12.09, 18:01   Yukarı Git #2
DartanyaN#
Forumdan Uzaklaştırıldı
Avatar Yok
Mesajlar: 49
Teşekkürler Teşekkürleri: 6
12 mesajına 17 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 0
Rep Puanı : 10
Rep Seviyesi : DartanyaN# is on a distinguished road

Standart


10. SINIF TARİH DERSİ SORULARI Cevapları

S.1) I. Fatih?in Ortodoks kilisesinin varlığına son vermemesi.
II. Musevilerin Osmanlı ülkesine kabul edilmesi.
III. Kanuni?nin Fransızlara kapitülasyon vermesi.
Yukarıdaki olaylardan hangileri Hıristiyan dünyanın bölünmesinde rol oynamıştır
A) yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D)I ve III E) II ve III

S.2) Aşağıdakilerden hangisi Sokullu döneminde Don- Volga nehirlerinin bir kanal ile birleştirilerek ulaşılması düşünülen hedeflerden değildir?

A) Orta Asya ile irtibatı sağlamak
B) İpek yolu ticaretini canlandırmak
C) Rusya?nın güneye inmesini engellemek
D) İran?ı kuzeyden kuşatmak
E) Baharat ticaret yolunu canlandırmak

S.3) Mısırın fethi ile Baharat yolu kontrol altına alınmış ancak Osmanlıların bu durumdan ticari olarak pek fazla yararlanamadığı gözlenmiştir.
Bu duruma neden olan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?
A) Milliyetçilik akımı B) Reform C) Rönesans
D) Coğrafi keşifler E) Sanayi İnkılabı

S.4) Aşağıdakilerden hangisi XVII. yy?da Anadolu?yu etkisi altına alan Celali isyanlarının nedenlerinden biri değildir?
A) Cülûs dağıtımında çıkan aksaklıklar
B) Para ayarının bozulması
C) Yerel yöneticilerin olumsuz tutumları
D) Halktan ağır vergiler alınması
E) Rüşvet ve iltimasın yaygınlaşması

S.5) XIX. yy?ın ilk yarısında görülen ve bağımsızlıkla neticelenen Yunan ayaklanmasının gerekçeleri arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A) Avrupalı devletlerin desteklemeleri
B) Kavalalı Mehmet Ali Paşanın isyan etmesi
C) Sırpların daha önceden isyan etmiş olmaları
D) Milliyetçilik anlayışının yaygınlaşması
E) Rusların kışkırtıcı faaliyetleri

S.6) Napolyon?un Mısır?ı işgal edip Kuzey Afrika?da önemli bir üs ele geçirmek istemesinden önemli ölçüde rahatsız olan devletlerden biri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Prusya B) Avusturya C) İngiltere
D) İspanya E) Lehistan
S.7) İstanbul kuşatmasında top kullanılmış ve büyük toplar sayesinde güçlü surların yıkılabileceği anlaşılmıştır.
Bu gelişme Orta Çağ Avrupası?nda aşağıdakilerden hangisinin değişmesinde daha etkili olmuştur?
A) Eğitim sisteminin B) Toplumsal yapının
C) Ticaret faaliyetlerinin D) Dini baskının
E) Siyasal yapının

S.8) Osmanlı devletinin Duraklama Döneminde;
I. Yeniçerilerin sayısının artması
II. Padişahların sık sık değişmesi
III. Savaşların uzun sürmesi
Gelişmelerinden hangileri hazine harcamalarının artmasında etkili olmuştur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III
E) I, II ve III
S.9) Osmanlı devletinin XVIII. yy başında temel politikası Karlofça Antlaşması ile kaybettiği toprakları geri almaktı. Bu politikanın,
I. Askeri harcamaların artması
II. Azınlık haklarının kısıtlanması
III. Devşirme sisteminin kaldırılması
Durumlarından hangilerine yol açtığı savunulabilir?
A)Yalnız I B) yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III
S.10) Kanuni Sultan Süleyman başkomutan olarak hangi sefere son kez katılmıştır?
A) Mohaç Savaşı B) Zigetvar Seferi
C) Irakeyn Seferi D) Avusturya Seferi
E)Macaristan Seferi

S.11) 1833 yılında imzalanan Hünkâr İskelesi Antlaşması?na göre Osmanlı devleti Rusya?nın düşmanı olan devletlere Boğazları kapayacaktır.
Antlaşmanın bu maddesi hangi iki ülkenin çıkarlarına ters düştü ve tepkilerine neden oldu?
A) İngiltere ? Fransa B) Venedik ? Ceneviz
C) Fransa ? Portekiz D) Avusturya ? Lehistan
E) Avusturya ? Fransa

S.12) Aşağıdakilerden hangisi Rusya?nın sıcak denizlere inmek amacıyla izlediği politikalardan biri değildir?
A) Osmanlı devletine yardım etme
B) Ortodoks halkı kışkırtma
C) Kızıldeniz üzerinde hakimiyet kurma
D) Kırım?ı ele geçirme
E) Balkanlar?ı ele geçirme




S.13) Duraklama döneminde devletin gelirleri azalmaya başlayınca tımar topraklarının gelirleri mültezimler aracılığıyla hazineye aktarılmaya başlanmıştır. Mültezimler ise gelirlerini artırmak için topladıkları vergi miktarlarını sürekli artırmışlardır.
Bu durumun
I. Merkezi yönetimin güçlenmesi
II. Köylülerin topraklarını terk etmesi
III.Dış güçlerin yönetimdeki etkisinin artması
Gelişmelerinden hangilerine yol açtığı savunulabilir?
A) Yalnız I B) yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III

S.14) Yeni Çağ Avrupa?sında
I. Rönesans hareketlerinin meydana gelmesi
II. Yeni keşfedilen yerlerden Avrupa?ya değerli madenlerin taşınması
III. Yeni mezheplerin ortaya çıkması
Gelişmelerinden hangileri sömürgecilik anlayışının benimsendiğini gösterir?
A) I ve II B)II ve III C) Yalnız I D) Yalnız II E) Yalnız III

S.15) XIX. Yüzyılda Rusya Osmanlı devleti ile yaptığı anlaşmalara Balkan uluslarının çıkarlarına uygun maddeler koydurmuştur. Rusya?nı bu yolla,
I. Balkan uluslarının bağımsızlığını sağlama
II. Balkan ulusları ile Osmanlı devleti arasındaki sorunları çözme
III. Balkan uluslarını kendi yanına çekme
Hedeflerinden hangilerine ulaşmak istediği savunulabilir?
A) Yalnız I B) yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III

S.16) 1736-1739 Osmanlı ? Rus , Osmanlı ? Avusturya savaşlarının sona ermesinde Fransa?nın arabuluculuk yapmakla sağladığı kazanç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kapitülasyonları sürekli hale getirmek
B) Mısır?ı işgal girişiminde bulunmak
C) Rusya - Avusturya ittifakını bozmak
D) Yeni sömürgeler elde etmek
E) Avrupa?da üstünlük sağlamak

S.17) Kanuni döneminde Osmanlı devletine katılan ve Avrupa?nın önemli merkezlerinden biri olan Belgrad hangi antlaşma ile kaybedilmiştir?
A) Prut Antlaşması B) Karlofça Antlaşması
C) Pasarofça Antlaşması D) Zitvatorok Antlaşması
E) İstanbul Antlaşması

S.18) Aşağıdakilerden hangisi Lale devrinde yapılan yeniliklerden biridir?
A) Kara Mühendishanesinin açılması
B) Avrupa başkentlerinde elçiliklerin açılması
C) Yeniçeri ocağının kaldırılması
D) Topçu ocağının ıslah edilmesi
E) İstihkam okulunun açılması

S.19) Osmanlı devleti ile Rusya arasında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması?nın bir hükmünde ?Ruslar Osmanlı hakimiyetindeki Ortodoksların koruyucusu olacak? denilmiştir. Küçük Kaynarca Antlaşmasının bu hükmünden sonra Rusya?nın
I. Balkanlar II. Arabistan III. Ortadoğu topraklarından hangilerinde daha fazla etkili olması beklenebilir?
A) yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III

S.20) Aşağıdaki verilen hangi gelişme, Osmanlı Devletinin denizlerde de etkili olmasına ve Rumeli fetihlerinin gerçekleşmesine katkıda bulunmuştur ?
A) Bizans?ın Maltepe savaşında yenilmesi
B) Yaya ve Müsellem teşkilâtlarının kurulması
C) Karesi Beyliğinin Osmanlı Devletine katılması
D) Ankara?nın alınması
E) Orhan Gazi?nin Bizanslı bir prenses ile evlenmesi

S.21) Şeyh Bedrettin isyanını aşağıdaki padişahlardan hangisi dönemimde ortaya çıkmıştır?
A) I. Murat B) Çelebi Mehmet C) II. Mehmet D)Yıldırım E) Orhan
S.22) 1533 yılında Osmanlı Devletiyle Avusturya arasında yapılan İstanbul antlaşmasında "Avusturya Arşidükü, Osmanlı sadraz***** denk sayılacaktır" hükmüne yer verilmiştir. Bu durumdan çıkarılabilecek en doğru yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Avusturya, Osmanlılardan daha güçlüdür.
B) İki devlet siyasi alanda denk sayılmıştır.
C) İki devlet artık savaşmayacaktır.
D) Avusturya, Osmanlıların siyasi üstünlüğünü kabul etmiştir.
E)Avusturya Osmanlılara kapitülasyon tanımıştır.

S.23) II. Osman, Hotin seferinde disiplinsiz davranışlarını gördüğü yeniçeri ocağını kaldırmayı düşünüyordu. Ancak tecrübesizliği yüzünden başarılı olamadı. Padişahın düşüncelerini öğrenen Yeniçeriler, İstanbul'da bir ayaklanma çıkararak padişahı öldürdüler.
Bu durum aşağıdakilerin hangisinde etkili olmuştur?
A) Celâli isyanlarının başlamasında
B) Islahatların yapılmasında
C) Yeniçerilerin devlet içindeki gücünün artmasında
D) Devlet gelirlerinin azalmasında
E) İran savaşlarının başlamasında
S.24) Sokullu döneminde Kıbrıs'ın alınması aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur?
A) Süveyş Kanalı'nın açılmasına
B) Tunus'un Osmanlı topraklarına katılmasına
C) Rodos adasının alınmasına
D) Sakız adasının alınmasına
E) İnebahtı Savaşına

S.25) Aşağıdaki savaşlardan hangisi, Osmanlı padişahı I. Murat'ın öldürülmesine ve saltanat değişikliğine neden olmuştur?
A) Sırpsındığı B) I.Kosova C) II. Kosova D) Varna
E) Niğbolu


Cevaplar:
1.D 2.E 3.D.4A. 5B. 6C. 7E. 8E. 9A. 10B 11A 12C. 13B.14D. 15E. 16A. 17C. 18B. 19A . 20C. 21B. 22D. 23C. 24E. 25B

DartanyaN# isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için DartanyaN# kullanıcısına teşekkür eden 5 üyemiz:
desire (12.01.10), Mucoretti (08.01.10), muro1038 (31.12.09), my ömer (15.12.10), PinarDenis (24.12.09)
Alt 22.12.09, 18:05   Yukarı Git #3
mutluprenses
mutluprenses - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: 423
Teşekkürler Teşekkürleri: 16
43 mesajına 57 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 7
Rep Puanı : 10
Rep Seviyesi : mutluprenses is on a distinguished road

Standart


Benim oldugum sınavda hoca bir tek istanbulun fethinin tarihini sormuştu diger savaşların osmanlıya ne kattıgını savaşların veya yeniliklerin neler kazandırdıgını .. Neden - sonuç çerçevesindeydi bütün sorular..

mutluprenses isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 24.12.09, 16:00   Yukarı Git #4
PinarDenis
PinarDenis - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: 30
Teşekkürler Teşekkürleri: 10
6 mesajına 9 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 7
Rep Puanı : 10
Rep Seviyesi : PinarDenis is on a distinguished road

Standart


Alıntı:
DartanyaN# Nickli Üyeden Alıntı Mesajı göster
10. SINIF TARİH DERSİ SORULARI Cevapları

S.1) I. Fatih?in Ortodoks kilisesinin varlığına son vermemesi.
II. Musevilerin Osmanlı ülkesine kabul edilmesi.
III. Kanuni?nin Fransızlara kapitülasyon vermesi.
Yukarıdaki olaylardan hangileri Hıristiyan dünyanın bölünmesinde rol oynamıştır
A) yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D)I ve III E) II ve III

S.2) Aşağıdakilerden hangisi Sokullu döneminde Don- Volga nehirlerinin bir kanal ile birleştirilerek ulaşılması düşünülen hedeflerden değildir?

A) Orta Asya ile irtibatı sağlamak
B) İpek yolu ticaretini canlandırmak
C) Rusya?nın güneye inmesini engellemek
D) İran?ı kuzeyden kuşatmak
E) Baharat ticaret yolunu canlandırmak

S.3) Mısırın fethi ile Baharat yolu kontrol altına alınmış ancak Osmanlıların bu durumdan ticari olarak pek fazla yararlanamadığı gözlenmiştir.
Bu duruma neden olan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?
A) Milliyetçilik akımı B) Reform C) Rönesans
D) Coğrafi keşifler E) Sanayi İnkılabı

S.4) Aşağıdakilerden hangisi XVII. yy?da Anadolu?yu etkisi altına alan Celali isyanlarının nedenlerinden biri değildir?
A) Cülûs dağıtımında çıkan aksaklıklar
B) Para ayarının bozulması
C) Yerel yöneticilerin olumsuz tutumları
D) Halktan ağır vergiler alınması
E) Rüşvet ve iltimasın yaygınlaşması

S.5) XIX. yy?ın ilk yarısında görülen ve bağımsızlıkla neticelenen Yunan ayaklanmasının gerekçeleri arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A) Avrupalı devletlerin desteklemeleri
B) Kavalalı Mehmet Ali Paşanın isyan etmesi
C) Sırpların daha önceden isyan etmiş olmaları
D) Milliyetçilik anlayışının yaygınlaşması
E) Rusların kışkırtıcı faaliyetleri

S.6) Napolyon?un Mısır?ı işgal edip Kuzey Afrika?da önemli bir üs ele geçirmek istemesinden önemli ölçüde rahatsız olan devletlerden biri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Prusya B) Avusturya C) İngiltere
D) İspanya E) Lehistan
S.7) İstanbul kuşatmasında top kullanılmış ve büyük toplar sayesinde güçlü surların yıkılabileceği anlaşılmıştır.
Bu gelişme Orta Çağ Avrupası?nda aşağıdakilerden hangisinin değişmesinde daha etkili olmuştur?
A) Eğitim sisteminin B) Toplumsal yapının
C) Ticaret faaliyetlerinin D) Dini baskının
E) Siyasal yapının

S.8) Osmanlı devletinin Duraklama Döneminde;
I. Yeniçerilerin sayısının artması
II. Padişahların sık sık değişmesi
III. Savaşların uzun sürmesi
Gelişmelerinden hangileri hazine harcamalarının artmasında etkili olmuştur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III
E) I, II ve III
S.9) Osmanlı devletinin XVIII. yy başında temel politikası Karlofça Antlaşması ile kaybettiği toprakları geri almaktı. Bu politikanın,
I. Askeri harcamaların artması
II. Azınlık haklarının kısıtlanması
III. Devşirme sisteminin kaldırılması
Durumlarından hangilerine yol açtığı savunulabilir?
A)Yalnız I B) yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III
S.10) Kanuni Sultan Süleyman başkomutan olarak hangi sefere son kez katılmıştır?
A) Mohaç Savaşı B) Zigetvar Seferi
C) Irakeyn Seferi D) Avusturya Seferi
E)Macaristan Seferi

S.11) 1833 yılında imzalanan Hünkâr İskelesi Antlaşması?na göre Osmanlı devleti Rusya?nın düşmanı olan devletlere Boğazları kapayacaktır.
Antlaşmanın bu maddesi hangi iki ülkenin çıkarlarına ters düştü ve tepkilerine neden oldu?
A) İngiltere ? Fransa B) Venedik ? Ceneviz
C) Fransa ? Portekiz D) Avusturya ? Lehistan
E) Avusturya ? Fransa

S.12) Aşağıdakilerden hangisi Rusya?nın sıcak denizlere inmek amacıyla izlediği politikalardan biri değildir?
A) Osmanlı devletine yardım etme
B) Ortodoks halkı kışkırtma
C) Kızıldeniz üzerinde hakimiyet kurma
D) Kırım?ı ele geçirme
E) Balkanlar?ı ele geçirme




S.13) Duraklama döneminde devletin gelirleri azalmaya başlayınca tımar topraklarının gelirleri mültezimler aracılığıyla hazineye aktarılmaya başlanmıştır. Mültezimler ise gelirlerini artırmak için topladıkları vergi miktarlarını sürekli artırmışlardır.
Bu durumun
I. Merkezi yönetimin güçlenmesi
II. Köylülerin topraklarını terk etmesi
III.Dış güçlerin yönetimdeki etkisinin artması
Gelişmelerinden hangilerine yol açtığı savunulabilir?
A) Yalnız I B) yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III

S.14) Yeni Çağ Avrupa?sında
I. Rönesans hareketlerinin meydana gelmesi
II. Yeni keşfedilen yerlerden Avrupa?ya değerli madenlerin taşınması
III. Yeni mezheplerin ortaya çıkması
Gelişmelerinden hangileri sömürgecilik anlayışının benimsendiğini gösterir?
A) I ve II B)II ve III C) Yalnız I D) Yalnız II E) Yalnız III

S.15) XIX. Yüzyılda Rusya Osmanlı devleti ile yaptığı anlaşmalara Balkan uluslarının çıkarlarına uygun maddeler koydurmuştur. Rusya?nı bu yolla,
I. Balkan uluslarının bağımsızlığını sağlama
II. Balkan ulusları ile Osmanlı devleti arasındaki sorunları çözme
III. Balkan uluslarını kendi yanına çekme
Hedeflerinden hangilerine ulaşmak istediği savunulabilir?
A) Yalnız I B) yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III

S.16) 1736-1739 Osmanlı ? Rus , Osmanlı ? Avusturya savaşlarının sona ermesinde Fransa?nın arabuluculuk yapmakla sağladığı kazanç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kapitülasyonları sürekli hale getirmek
B) Mısır?ı işgal girişiminde bulunmak
C) Rusya - Avusturya ittifakını bozmak
D) Yeni sömürgeler elde etmek
E) Avrupa?da üstünlük sağlamak

S.17) Kanuni döneminde Osmanlı devletine katılan ve Avrupa?nın önemli merkezlerinden biri olan Belgrad hangi antlaşma ile kaybedilmiştir?
A) Prut Antlaşması B) Karlofça Antlaşması
C) Pasarofça Antlaşması D) Zitvatorok Antlaşması
E) İstanbul Antlaşması

S.18) Aşağıdakilerden hangisi Lale devrinde yapılan yeniliklerden biridir?
A) Kara Mühendishanesinin açılması
B) Avrupa başkentlerinde elçiliklerin açılması
C) Yeniçeri ocağının kaldırılması
D) Topçu ocağının ıslah edilmesi
E) İstihkam okulunun açılması

S.19) Osmanlı devleti ile Rusya arasında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması?nın bir hükmünde ?Ruslar Osmanlı hakimiyetindeki Ortodoksların koruyucusu olacak? denilmiştir. Küçük Kaynarca Antlaşmasının bu hükmünden sonra Rusya?nın
I. Balkanlar II. Arabistan III. Ortadoğu topraklarından hangilerinde daha fazla etkili olması beklenebilir?
A) yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III

S.20) Aşağıdaki verilen hangi gelişme, Osmanlı Devletinin denizlerde de etkili olmasına ve Rumeli fetihlerinin gerçekleşmesine katkıda bulunmuştur ?
A) Bizans?ın Maltepe savaşında yenilmesi
B) Yaya ve Müsellem teşkilâtlarının kurulması
C) Karesi Beyliğinin Osmanlı Devletine katılması
D) Ankara?nın alınması
E) Orhan Gazi?nin Bizanslı bir prenses ile evlenmesi

S.21) Şeyh Bedrettin isyanını aşağıdaki padişahlardan hangisi dönemimde ortaya çıkmıştır?
A) I. Murat B) Çelebi Mehmet C) II. Mehmet D)Yıldırım E) Orhan
S.22) 1533 yılında Osmanlı Devletiyle Avusturya arasında yapılan İstanbul antlaşmasında "Avusturya Arşidükü, Osmanlı sadraz***** denk sayılacaktır" hükmüne yer verilmiştir. Bu durumdan çıkarılabilecek en doğru yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Avusturya, Osmanlılardan daha güçlüdür.
B) İki devlet siyasi alanda denk sayılmıştır.
C) İki devlet artık savaşmayacaktır.
D) Avusturya, Osmanlıların siyasi üstünlüğünü kabul etmiştir.
E)Avusturya Osmanlılara kapitülasyon tanımıştır.

S.23) II. Osman, Hotin seferinde disiplinsiz davranışlarını gördüğü yeniçeri ocağını kaldırmayı düşünüyordu. Ancak tecrübesizliği yüzünden başarılı olamadı. Padişahın düşüncelerini öğrenen Yeniçeriler, İstanbul'da bir ayaklanma çıkararak padişahı öldürdüler.
Bu durum aşağıdakilerin hangisinde etkili olmuştur?
A) Celâli isyanlarının başlamasında
B) Islahatların yapılmasında
C) Yeniçerilerin devlet içindeki gücünün artmasında
D) Devlet gelirlerinin azalmasında
E) İran savaşlarının başlamasında
S.24) Sokullu döneminde Kıbrıs'ın alınması aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur?
A) Süveyş Kanalı'nın açılmasına
B) Tunus'un Osmanlı topraklarına katılmasına
C) Rodos adasının alınmasına
D) Sakız adasının alınmasına
E) İnebahtı Savaşına

S.25) Aşağıdaki savaşlardan hangisi, Osmanlı padişahı I. Murat'ın öldürülmesine ve saltanat değişikliğine neden olmuştur?
A) Sırpsındığı B) I.Kosova C) II. Kosova D) Varna
E) Niğbolu


Cevaplar:
1.D 2.E 3.D.4A. 5B. 6C. 7E. 8E. 9A. 10B 11A 12C. 13B.14D. 15E. 16A. 17C. 18B. 19A . 20C. 21B. 22D. 23C. 24E. 25B
sınav klasik olacak ama yinede teşekkür ettim

PinarDenis isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için PinarDenis kullanıcısına teşekkür edenler:
taylann (20.01.10)
Alt 24.12.09, 16:03   Yukarı Git #5
??????i ?????
Moderatör
??????i ????? - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: 1.795
Teşekkürler Teşekkürleri: 56
514 mesajına 894 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 8
Rep Puanı : 38
Rep Seviyesi : ??????i ????? is on a distinguished road

Standart


1-Sanayi Devrimi Osmanlı Devleti?ni nasıl etkilemiştir ?Açıklayınız.
2- Yunanistan hangi antlaşma ile bağımsız olmuştur?
3- Mısır meselesini iç mesele olmaktan çıkartıp dış mesele olmasında etkili olan olay nedir?
4- Barutun ateşli silahlarda kullanılmasının Avrupa?ya olan etkisinden kısaca söz ediniz
5- * Sırbistan,Romanya,Karadağ bağımsız oldu.
* Bulgaristan üçe ayrıldı
* Bosna-Hersek?in yönetimi geçici olarak Avusturya?ya geçti
* Osmanlı Devleti Doğu Anadolu?da Ermenilerin azınlık olarak yaşadıkları yerlerde ve Girit?te ıslahatlar yapmayı kabul etti.
Yukarıdaki antlaşma maddeleri hangi savaştan sonra imzalanmış hangi anlaşmanın
maddeleridir.
6-17.yy.?da görülen iç isyanların sebeplerinden 3 tanesini yazınız.
7-Kırım Savaşı sonunda hangi anlaşma imzalanmıştır?Bu anlaşmanın Osmanlı Devleti için olumlu yönlerini yazınız.
8- Ayastefanos (Yeşilköy) Antlaşması?nın yürürlüğe girmemesinin sebebini yazınız.
9-Osmanlı Devleti?nin I.Dünya Savaşı sonunda İtilaf devletleri ile imzaladığı Sevres(Sevr) Antlaşması?nın maddelerine bakarak bu antlaşmanın Osmanlı Devleti için ne anlama geldiğini açıklayınız.








üzülme kelebeğim.
bugünü atlatırsak yarın olmayacak

??????i ????? isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için ??????i ????? kullanıcısına teşekkür eden 2 üyemiz:
muro1038 (31.12.09), taylann (20.01.10)
Alt 24.12.09, 16:03   Yukarı Git #6
??????i ?????
Moderatör
??????i ????? - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: 1.795
Teşekkürler Teşekkürleri: 56
514 mesajına 894 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 8
Rep Puanı : 38
Rep Seviyesi : ??????i ????? is on a distinguished road

Standart


1-Fransız İhtilali?nin Osmanlı Devleti?ne olumlu etkileri var mıdır?Açıklayınız.
2- Ermeni meselesi ilk ne zaman ortaya çıkmıştır?
3- Hangi antlaşma ile Boğazlar sorunu doğmuştur?
4- I.Dünya Savaşı sırasında Osmanlılar tarafından düzenlenen Kanal Harekatı nereye düzenlenmiştir?Bu harekatın amacı nedir?
5- Sanayi İnkılabı ile I.Dünya savaşı arasındaki ilişkiyi açıklayınız?
6- * Osmanlı Padişahı ilk kez kendi gücünün üstünde kanun gücü olduğunu kabul etti.
* Osmanlı Devleti?nin Anayasal düzene geçişinin ilk aşamasını oluşturdu.
* Kazanılan hakların bir halk hareketi ile değil ,padişahın isteği ile verildi.
Yukarıda özellikleri verilen 19.yüzyılın önemli siyasi olayın adını ve hangi padişah zamanında
olduğunu yazınız.
7-Trablusgarp Savaşı?nda Osmanlı Devleti ile hangi devlet savaşmıştır?Bu savaş sonunda hangi anlaşma imzalanmıştır?
8- Osmanlı tarihinde imzalandığı halde uygulanmayan ilk antlaşma hangisidir?
9-Osmanlı Devleti , Selanik, Yanya ve Girit?i hangi siyasi olay sonucunda ve hangi anlaşma ile hangi devlete bırakmıştır?








üzülme kelebeğim.
bugünü atlatırsak yarın olmayacak

??????i ????? isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için ??????i ????? kullanıcısına teşekkür edenler:
taylann (20.01.10)
Alt 24.12.09, 16:06   Yukarı Git #7
??????i ?????
Moderatör
??????i ????? - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: 1.795
Teşekkürler Teşekkürleri: 56
514 mesajına 894 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 8
Rep Puanı : 38
Rep Seviyesi : ??????i ????? is on a distinguished road

Standart


1-a) 14.Yüzyıl başında Ortadoğu?da yer alan devletlerden hangisine Osmanlılar 16.yüzyılda son vererek Baharat yolunun kontrolünü ele geçirmişlerdir?
CEVAP=

b) Ertuğrul Gazi hangi gelişmeden sonra Türkiye Selçuklularının bir Uç beyi konumuna yükselmiştir?
CEVAP=

S-2-a) Osman Gazinin kazandığı hangi savaştan sonra Bursa?nın fethi kolaylaşmıştır?
CEVAP=

b) III.Murat döneminde hangi ülkenin himaye altına alınmasıyla,Osmanlı egemenliği Atlas Okyanusu?na ulaşmıştır?
CEVAP=

S-3-a)Anadolu Türk beyliklerinden hangisinin alınması,Osmanlıların Rumeli?ye geçişini kolaylaştırmıştır?
CEVAP=

b)Osmanlıların; Manastır,Sofya ve Niş kentlerini ele geçirerek Balkanlarda hızla ilerlemeleri hangi savaşın bir nedenini oluşturur?
CEVAP=

S-4-a)Osmanlıların Batı Akdeniz ve Kuzey Afrika kıyılarında kesin üstünlük kurmalarını sağlayan deniz savaşı hangisidir?
CEVAP=

b) Yıldırım Bayezid?in İstanbul?u kuşatması hangi savaşın bir nedenini oluşturmuştur?
CEVAP=

S-5-a) Ankara Savaşı?nın Anadolu Türk tarihi açısından en önemli sonucu ne olmuştur?
CEVAP=

b) Osmanlıların Balkanlarda kesin olarak yerleşmesi hangi savaşın bir sonucudur?
CEVAP=

S-6-a)II.Mehmet döneminde yapılan hangi fetihler,Bizans?ın yeniden canlandırılmasını önlemeye yöneliktir?
CEVAP=

b)Osmanlı tarihinde ilk kapitülasyonlar hangi padişah zamanında,hangi devlete verilmiştir?
CEVAP=

S-7-a)Osmanlıların Anadolu-Rumeli bağlantısını kurması ve toprak bütünlüğünü sağlaması hangi olayla gerçekleşmiştir?
CEVAP=

b)II.Bayezid dönemindeki hangi fetihler sayesinde Kırım ile kara bağlantısı kurulabilmiştir?
CEVAP=

S-8-a)Osmanlı padişahlarından hangisi ilk defa üç kıtada hüküm sürmüştür?
CEVAP=

b)Macaristan topraklarında Osmanlı hakimiyetinin kurulması Kanuni dönemindeki hangi savaşla gerçekleşmiştir?
CEVAP=

S-9-a)Osmanlıların II.Selim döneminde yaptıkları fetihlerden hangisi İnebahtı deniz savaşının sebebini oluşturur?
CEVAP=

b)Osmanlı Devleti,Orta Asya Türkleri ile bağlantı kurmak,Rusların güneye doğru yayılmalarını önlemek,İran?ı kuzeyden kuşatmak amacıyla II.Selim döneminde hangi projeyi ele almış fakat gerçekleştirememiştir?
CEVAP=

S-10-a)Kanuni döneminde Osmanlı-İran savaşlarını bitiren anlaşma hangisidir?
CEVAP=

b)Avrupa?da Yeniçağ?ın başlarındaki teknolojik gelişmelerden hangisi feodalitenin yerini merkezi krallıklara bırakmasında etkili olmuştur?
CEVAP=








üzülme kelebeğim.
bugünü atlatırsak yarın olmayacak

??????i ????? isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için ??????i ????? kullanıcısına teşekkür eden 2 üyemiz:
PinarDenis (24.12.09), taylann (20.01.10)
Alt 08.01.10, 23:45   Yukarı Git #8
Mucoretti
Mucoretti - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: 28
Teşekkürler Teşekkürleri: 4
3 mesajına 7 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 6
Rep Puanı : 10
Rep Seviyesi : Mucoretti is on a distinguished road

Standart


Alıntı:
10. SINIF TARİH DERSİ SORULARI Cevapları

S.1) I. Fatih?in Ortodoks kilisesinin varlığına son vermemesi.
II. Musevilerin Osmanlı ülkesine kabul edilmesi.
III. Kanuni?nin Fransızlara kapitülasyon vermesi.
Yukarıdaki olaylardan hangileri Hıristiyan dünyanın bölünmesinde rol oynamıştır
A) yalnız I B) Yalnız II C) I ve II
D)I ve III E) II ve III

S.2) Aşağıdakilerden hangisi Sokullu döneminde Don- Volga nehirlerinin bir kanal ile birleştirilerek ulaşılması düşünülen hedeflerden değildir?

A) Orta Asya ile irtibatı sağlamak
B) İpek yolu ticaretini canlandırmak
C) Rusya?nın güneye inmesini engellemek
D) İran?ı kuzeyden kuşatmak
E) Baharat ticaret yolunu canlandırmak

S.3) Mısırın fethi ile Baharat yolu kontrol altına alınmış ancak Osmanlıların bu durumdan ticari olarak pek fazla yararlanamadığı gözlenmiştir.
Bu duruma neden olan gelişme aşağıdakilerden hangisidir?
A) Milliyetçilik akımı B) Reform C) Rönesans
D) Coğrafi keşifler E) Sanayi İnkılabı

S.4) Aşağıdakilerden hangisi XVII. yy?da Anadolu?yu etkisi altına alan Celali isyanlarının nedenlerinden biri değildir?
A) Cülûs dağıtımında çıkan aksaklıklar
B) Para ayarının bozulması
C) Yerel yöneticilerin olumsuz tutumları
D) Halktan ağır vergiler alınması
E) Rüşvet ve iltimasın yaygınlaşması

S.5) XIX. yy?ın ilk yarısında görülen ve bağımsızlıkla neticelenen Yunan ayaklanmasının gerekçeleri arasında aşağıdakilerden hangisi gösterilemez?
A) Avrupalı devletlerin desteklemeleri
B) Kavalalı Mehmet Ali Paşanın isyan etmesi
C) Sırpların daha önceden isyan etmiş olmaları
D) Milliyetçilik anlayışının yaygınlaşması
E) Rusların kışkırtıcı faaliyetleri

S.6) Napolyon?un Mısır?ı işgal edip Kuzey Afrika?da önemli bir üs ele geçirmek istemesinden önemli ölçüde rahatsız olan devletlerden biri aşağıdakilerden hangisidir?
A) Prusya B) Avusturya C) İngiltere
D) İspanya E) Lehistan
S.7) İstanbul kuşatmasında top kullanılmış ve büyük toplar sayesinde güçlü surların yıkılabileceği anlaşılmıştır.
Bu gelişme Orta Çağ Avrupası?nda aşağıdakilerden hangisinin değişmesinde daha etkili olmuştur?
A) Eğitim sisteminin B) Toplumsal yapının
C) Ticaret faaliyetlerinin D) Dini baskının
E) Siyasal yapının

S.8) Osmanlı devletinin Duraklama Döneminde;
I. Yeniçerilerin sayısının artması
II. Padişahların sık sık değişmesi
III. Savaşların uzun sürmesi
Gelişmelerinden hangileri hazine harcamalarının artmasında etkili olmuştur?
A) Yalnız I B) Yalnız II C) I ve II D) I ve III
E) I, II ve III
S.9) Osmanlı devletinin XVIII. yy başında temel politikası Karlofça Antlaşması ile kaybettiği toprakları geri almaktı. Bu politikanın,
I. Askeri harcamaların artması
II. Azınlık haklarının kısıtlanması
III. Devşirme sisteminin kaldırılması
Durumlarından hangilerine yol açtığı savunulabilir?
A)Yalnız I B) yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III
S.10) Kanuni Sultan Süleyman başkomutan olarak hangi sefere son kez katılmıştır?
A) Mohaç Savaşı B) Zigetvar Seferi
C) Irakeyn Seferi D) Avusturya Seferi
E)Macaristan Seferi

S.11) 1833 yılında imzalanan Hünkâr İskelesi Antlaşması?na göre Osmanlı devleti Rusya?nın düşmanı olan devletlere Boğazları kapayacaktır.
Antlaşmanın bu maddesi hangi iki ülkenin çıkarlarına ters düştü ve tepkilerine neden oldu?
A) İngiltere ? Fransa B) Venedik ? Ceneviz
C) Fransa ? Portekiz D) Avusturya ? Lehistan
E) Avusturya ? Fransa

S.12) Aşağıdakilerden hangisi Rusya?nın sıcak denizlere inmek amacıyla izlediği politikalardan biri değildir?
A) Osmanlı devletine yardım etme
B) Ortodoks halkı kışkırtma
C) Kızıldeniz üzerinde hakimiyet kurma
D) Kırım?ı ele geçirme
E) Balkanlar?ı ele geçirme




S.13) Duraklama döneminde devletin gelirleri azalmaya başlayınca tımar topraklarının gelirleri mültezimler aracılığıyla hazineye aktarılmaya başlanmıştır. Mültezimler ise gelirlerini artırmak için topladıkları vergi miktarlarını sürekli artırmışlardır.
Bu durumun
I. Merkezi yönetimin güçlenmesi
II. Köylülerin topraklarını terk etmesi
III.Dış güçlerin yönetimdeki etkisinin artması
Gelişmelerinden hangilerine yol açtığı savunulabilir?
A) Yalnız I B) yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III

S.14) Yeni Çağ Avrupa?sında
I. Rönesans hareketlerinin meydana gelmesi
II. Yeni keşfedilen yerlerden Avrupa?ya değerli madenlerin taşınması
III. Yeni mezheplerin ortaya çıkması
Gelişmelerinden hangileri sömürgecilik anlayışının benimsendiğini gösterir?
A) I ve II B)II ve III C) Yalnız I D) Yalnız II E) Yalnız III

S.15) XIX. Yüzyılda Rusya Osmanlı devleti ile yaptığı anlaşmalara Balkan uluslarının çıkarlarına uygun maddeler koydurmuştur. Rusya?nı bu yolla,
I. Balkan uluslarının bağımsızlığını sağlama
II. Balkan ulusları ile Osmanlı devleti arasındaki sorunları çözme
III. Balkan uluslarını kendi yanına çekme
Hedeflerinden hangilerine ulaşmak istediği savunulabilir?
A) Yalnız I B) yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) I ve III

S.16) 1736-1739 Osmanlı ? Rus , Osmanlı ? Avusturya savaşlarının sona ermesinde Fransa?nın arabuluculuk yapmakla sağladığı kazanç aşağıdakilerden hangisidir?
A) Kapitülasyonları sürekli hale getirmek
B) Mısır?ı işgal girişiminde bulunmak
C) Rusya - Avusturya ittifakını bozmak
D) Yeni sömürgeler elde etmek
E) Avrupa?da üstünlük sağlamak

S.17) Kanuni döneminde Osmanlı devletine katılan ve Avrupa?nın önemli merkezlerinden biri olan Belgrad hangi antlaşma ile kaybedilmiştir?
A) Prut Antlaşması B) Karlofça Antlaşması
C) Pasarofça Antlaşması D) Zitvatorok Antlaşması
E) İstanbul Antlaşması

S.18) Aşağıdakilerden hangisi Lale devrinde yapılan yeniliklerden biridir?
A) Kara Mühendishanesinin açılması
B) Avrupa başkentlerinde elçiliklerin açılması
C) Yeniçeri ocağının kaldırılması
D) Topçu ocağının ıslah edilmesi
E) İstihkam okulunun açılması

S.19) Osmanlı devleti ile Rusya arasında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması?nın bir hükmünde ?Ruslar Osmanlı hakimiyetindeki Ortodoksların koruyucusu olacak? denilmiştir. Küçük Kaynarca Antlaşmasının bu hükmünden sonra Rusya?nın
I. Balkanlar II. Arabistan III. Ortadoğu topraklarından hangilerinde daha fazla etkili olması beklenebilir?
A) yalnız I B) Yalnız II C) Yalnız III D) I ve II E) II ve III

S.20) Aşağıdaki verilen hangi gelişme, Osmanlı Devletinin denizlerde de etkili olmasına ve Rumeli fetihlerinin gerçekleşmesine katkıda bulunmuştur ?
A) Bizans?ın Maltepe savaşında yenilmesi
B) Yaya ve Müsellem teşkilâtlarının kurulması
C) Karesi Beyliğinin Osmanlı Devletine katılması
D) Ankara?nın alınması
E) Orhan Gazi?nin Bizanslı bir prenses ile evlenmesi

S.21) Şeyh Bedrettin isyanını aşağıdaki padişahlardan hangisi dönemimde ortaya çıkmıştır?
A) I. Murat B) Çelebi Mehmet C) II. Mehmet D)Yıldırım E) Orhan
S.22) 1533 yılında Osmanlı Devletiyle Avusturya arasında yapılan İstanbul antlaşmasında "Avusturya Arşidükü, Osmanlı sadraz***** denk sayılacaktır" hükmüne yer verilmiştir. Bu durumdan çıkarılabilecek en doğru yargı aşağıdakilerden hangisidir?
A) Avusturya, Osmanlılardan daha güçlüdür.
B) İki devlet siyasi alanda denk sayılmıştır.
C) İki devlet artık savaşmayacaktır.
D) Avusturya, Osmanlıların siyasi üstünlüğünü kabul etmiştir.
E)Avusturya Osmanlılara kapitülasyon tanımıştır.

S.23) II. Osman, Hotin seferinde disiplinsiz davranışlarını gördüğü yeniçeri ocağını kaldırmayı düşünüyordu. Ancak tecrübesizliği yüzünden başarılı olamadı. Padişahın düşüncelerini öğrenen Yeniçeriler, İstanbul'da bir ayaklanma çıkararak padişahı öldürdüler.
Bu durum aşağıdakilerin hangisinde etkili olmuştur?
A) Celâli isyanlarının başlamasında
B) Islahatların yapılmasında
C) Yeniçerilerin devlet içindeki gücünün artmasında
D) Devlet gelirlerinin azalmasında
E) İran savaşlarının başlamasında
S.24) Sokullu döneminde Kıbrıs'ın alınması aşağıdakilerden hangisine neden olmuştur?
A) Süveyş Kanalı'nın açılmasına
B) Tunus'un Osmanlı topraklarına katılmasına
C) Rodos adasının alınmasına
D) Sakız adasının alınmasına
E) İnebahtı Savaşına

S.25) Aşağıdaki savaşlardan hangisi, Osmanlı padişahı I. Murat'ın öldürülmesine ve saltanat değişikliğine neden olmuştur?
A) Sırpsındığı B) I.Kosova C) II. Kosova D) Varna
E) Niğbolu


Cevaplar:
1.D 2.E 3.D.4A. 5B. 6C. 7E. 8E. 9A. 10B 11A 12C. 13B.14D. 15E. 16A. 17C. 18B. 19A . 20C. 21B. 22D. 23C. 24E. 25B


sınavımız test olucak çok çok teşekkür ederim..




Dikkat 380V!
Mucoretti isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Bu mesaj için Mucoretti kullanıcısına teşekkür edenler:
taylann (20.01.10)
Alt 12.01.10, 20:55   Yukarı Git #9
desire
desire - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mesajlar: 5
Teşekkürler Teşekkürleri: 4
0 mesajına 0 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 0
Rep Puanı : 10
Rep Seviyesi : desire is on a distinguished road

Standart


teşekkürler

desire isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Alt 17.01.10, 16:32   Yukarı Git #10
Ciea26
Avatar Yok
Mesajlar: 1
Teşekkürler Teşekkürleri: 0
0 mesajına 0 kere teşekkür edildi.
Rep Bilgileri
Rep Gücü : 0
Rep Puanı : 10
Rep Seviyesi : Ciea26 is on a distinguished road

Thumbs up


PaylaşımLar için çoK TeşekkürLer




Roger. ,] Cod<3
Ciea26 isimli Üye şimdilik offline konumundadır   Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Bookmarks
  • Submit Thread to Facebook'da Paylaş Facebook'da Paylaş
  • Submit Thread to Google Google
  • Submit Thread to Twitter'a gönder Twitter'a gönder

Seçenekler




Tüm Zamanlar GMT +3 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 02:34.

Her mesajin içeriginden, tamamen yazari sorumludur.
Mesaj içeriklerinden dolayi Forum yöneticileri ve moderatörleri sorumlu tutulamaz.
Ayrica bu site dosyalari kendi sunucusunda barindirmamaktadir ve sorumluluklari kaynaklara aittir.
Hak sahibinin talebi durumunda sitemizden kaldirilacaktir.
Sponsorlar : betwinner giriş
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 58 59 60 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 100 101 102 103 104 105 106 107 108 109 110 111 112 113 114 115 116 117 118 119 120 121 122 123 124 125 126 127 128 129 130 131 132 133 134 135 136 137 138 139 140 141 142 143 144 145 146 147 148 149 150 151 152 153 154 155 156 157 158 159 160 161 162 163 164 165 166 167 168 169 170 171 172 173 174 175 176 177 178 179 180 181 182 183 184 185 186 187 188 189 190 191 192 193 194 195 196 197 198 199 200 201 202 203 204 205 206 207 208 209 210 211 212 213 214 215 216 217 218 219 220 221 222 223 224 225 226 227 228 229 230 231 232 233 234 235 236 237 238 239 240 241 242 243 244 245 246 247 248 249 250 251 252 253 254 255 256 257 258 259 260 261 262 263 264 265 266 267 268 269 270 271 272 273 274 275 276 277 278 279 280 281 282 283 284 285 286 287 288 289 290 291 292 293 294 295 296 297 298 299 300 301 302 303 304 305 306 307 308 309 310 311 312 313 314 315 316 317 318 319 320 321 322 323 324 325 326 327 328 329 330 331 332 333 334 335 336 337 338 339 340 341 342 343 344 345 346 347 348 349 350 351 352 353 354 355 356 357 358 359 360 361 362 363 364 365 366 367 368 369 370 371 372 373 374 375 376 377 378 379 380 381 382 383 384 385 386 387 388 389 390 391 392 393 394 395 396 397 398 399 400 401 402 403 404 405 406 407 408 409 410 411 412 413 414 415 416 417 418 419 420 421 422 423 424 425 426 427 428 429 430 431 432 433 434 435 436 437 438 439 440 441 442 443 444 445 446 447 448 449 450 451 452 453 454 455 456 457 458 459 460 461 462 463 464 465 466 467 468 469 470 471 472 473 474 475 476 477 478 479 480 481 482 483 484 485 486 487 488 489 490 491 492 493 494 495 496 497 498 499 500 501 502 503 504 505 506 507 508 509 510 511 512 513 514 515 516 517 518 519 520 521 522 523 524 525 526 527 528 529 530 531 532 533 534 535 536 537 538 539 540 541 542 543 544 545 546 547 548 549 550 551 552 553 554 555 556 557 558 559 560 561 562 563 564 565 566 567 568 569 570 571 572 573 574 575 576 577 578 579 580 581 582 583 584 585 586 587 588 589 590 591 592 593 594 595 596 597 598 599 600 601 602 603 604 605 606 607 608 609 610 611 612 613 614 615 616 617 618 619 620 621 622 623 624 625 626 627 628 629 630 631 632 633 634 635 636 637 638 639 640 641 642 643 644 645 646 647 648 649 650 651 652 653 654 655 656 657 658 659 660 661 662 663 664 665 666 667 668 669 670 671 672 673 674 675 676 677 678 679 680 681 682 683 684 685 686 687 688 689 690 691 692 693 694 695

Önerileriniz, şikayetleriniz ve reklam vermek için adresi ile iletişime geçiniz.

Powered by vBulletin® Version 3.8.4
Copyright ©2000 - 2012, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Friendly URLs by Freebet 3.6.0